Moğolistan Doğu Asya’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Rusya, doğuda ve güneyde Çin ile komşudur.
Günümüzdeki Moğolistan toprakları Büyük Hun İmparatorluğu (Hiung-nu) ve Siyenpilerin yanı sıra Göktürk Kağanlığı gibi geçmişte göçebe olarak varlığın sürdürmüş imparatorluklar tarafından yönetildi. 1206’da Temuçin tarafından kurulan Moğol İmparatorluğu kısa bir sürede tarihin en büyük imparatorluklarından birine dönüştü. Torunu Kubilay Han, Çin’i tam anlamıyla fethetti ve Yuan hanedanını kurdu. Yuan’ın çöküşünden sonra Moğollar Moğolistan’a çekildiler ve Dayan Han ve Tumen Zasagt Khan dönemleri dışında daha önceki hizipsel çatışma modellerine devam ettiler.
- Resmi adı: Moğolistan
- Bayrak: 🇲🇳
- Başkent: Ulanbator
- Nüfus: 1.5 milyon
- Yüz ölçümü: 1,564,116 km2
- Dil: Moğolca
Din
Moğol nüfusunun çoğunluğu Budizm’i benimsemiştir. Amarbayasgalant manastırı, Moğolistan’daki en büyük üç Budist manastır merkezinden biridir. Manju imparatoru Kral Enkh-Amgalan Khan’ın emriyle inşa edilmiştir. Manastır 1727-1736 yılları arasında Undur Gegeen Zanabazar’a saygı amacıyla yaptırılmıştır. 1943 yılında koruma altına alınmış ve 1996 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine tescil edilmiştir.
Moğolistan’da dini olmayanların yüzdesi %40’tan fazladır.
Kültür
Moğolistan kültürel olarak geçmişteki ve günümüzde göçebe yaşam tarzının izlerini taşır. Kartal avcılığı ülkede önemli bir gelenektir. Bir yuvadan aldıkları ve yaklaşık 7 yıl yanlarında bulundurdukları kaya kartallarıyla güçlü bir bağa sahiptirler. 45 yaşına geldiklerinde bu kartalları özgürleştirerek doğaya salarlar.
Moğol halkı arasında günümüzde dahi göçebe yaşam biçimini sürdüren aileler mevcuttur. Örneğin Buyant nehri kampında 700’den fazla Moğol ailesi çadırlarda yaşamını sürdürmektedir.1“Буянт голын зусланд 700 гаруй өрх байна – Montsame.mn.” 12 Ağu. 2020, https://montsame.mn/mn/read/233460. Erişim tarihi: 11 Oca. 2023.